Hulp nodig voor iemand anders of jezelf?

Wat als een van mijn vriend(inn)en of klasgenoten problemen heeft?

Verplaats je dan even in hem/haar. Wat – denk je – is zijn/haar behoefte? Wat is zijn/haar angst? Meestal is de behoefte van mensen die problemen hebben alleen maar om begrepen te worden. Vaak is er de angst om raar gevonden te worden. Als jij aangeeft dat het helemaal niet raar is om problemen te hebben, dan helpt dat. Vaak zal jouw vriend of vriendin dan eerder hulp durven zoeken. Maak je je echt zorgen, spreek dat dan uit. Help bij het zoeken naar hulp, bijvoorbeeld door een ouder, mentor of zorgcoördinator te betrekken.

Wat als je zelf hulp nodig hebt?

Hoe veerkrachtig ben jij eigenlijk? Doe de zelftest en ontdek het zelf in slechts 4 stappen. Deze zelftest geeft je een idee van je problemen en je veerkracht. Let op: deze zelftest geeft geen diagnose, maar geeft wel aan of je extra hulp kunt gebruiken.
Als je zelf denkt dat je hulp nodig hebt, klopt dat gevoel ook meestal. Hoe eerder je erbij bent, des te sneller je te helpen bent. Ga daarom een gesprek aan met iemand die je vertrouwt. Dat kan een docent of mentor op school zijn, dat kan 1 van je ouders zijn, het kan ook een huisarts zijn of iemand van een CJG (Centrum Jeugd en Gezin).